Toppmeny

Inlägg som engagerar

Snappade upp ett inlägg på Facebook från Naturskyddsföreningen.

Denna text är ett bra exempel på inlägg som engagerar och det finns klara uppmaningar för läsaren att agera i slutet av texten.

Läs denna text som har genererat 1 836 ”Gilla”, 1 409 delningar och 73 kommentarer:

Hur kan din söta, goda ananas ha så mycket sunk i bagaget?

annanas”Jo, nu ska du få höra. Låt oss först backa tiden, för din ananas behövde ett och ett halvt år (!) på sig för att bli så stilig som den är idag. Vi tippar att din o-ekologiska ananas kom till ungefär så här: en arbetare i Costa Rica tar toppen på en ananas, doppar den i gift och planterar den i jorden. Innan dagen är slut har han hunnit plantera ytterligare 10 000 plantor. Så småningom börjar kronan producera skott och ett av dem blir din ananas. Mums! Din ananas växer långsamt i den tropiska hettan. Mängder av vatten krävs till den stora plantagen där bara ananas frodas, vilket ställer till problem för bönderna i närheten. De börjar få ont om färskvatten och svårt att vattna sina odlingar där deras egen mat växer.Vid det här laget är det inte bara du som är sugen på ananas. En massa svampar och insekter vill också komma åt frukten. Därför besprutas plantan med 14 olika bekämpningsmedel. Flera av gifterna misstänks framkalla cancer och är sedan länge förbjudna i EU.När din ananas äntligen är mogen ska den skördas, sorteras, tvättas och paketeras. Arbetarna jobbar 10-14 timmar om dagen, sex dagar i veckan för att hinna med alla frukter som ska exporteras till Sverige och andra länder. Det är högt tempo, hett och arbetarna har varierande skyddsutrustning. En del arbetare har fått veta hur de ska skydda sig mot gifterna, andra inte. Lönen? Skamligt låg. Pengarna du har betalat för din ananas gick framför allt till mellanhänderna.Vi vet att du vet att det här inte är ok. Vi vill alla ha frukt som är fräsch på riktigt. Därför vill vi presentera en lösning.På ekologiska odlingar är kemiska bekämpningsmedel bannlysta. Ananastoppar doppade i gift? No señor! Istället satsar odlarna på smarta lösningar som liknar naturens egna ekosystem. Till exempel kan olika sorters grödor växa sida vid sida, vilket inte ger samma problem med skadedjur. Det innebär ofta mer arbete, men också större inkomster. De extra kronorna kan göra stor skillnad för den som annars inte har råd med barnens skolgång, läkarbesök eller ett ordentligt tak över huvudet.Kom igen, nu förändrar vi världen med frukt och politik!

Lilla checklistan:

1. Du sprider ett exotiskt eko – dela och lajka loss. Be om ekofrukt i butiken. Här kan vi göra skillnad, snabbt!

2. Vi trycker på handeln – just nu sprids vår granskning i medier runt om i hela Sverige. Miljö- och bondeorganisationer i Costa Rica, Uganda och resten av världen kämpar för samma sak som vi.

3. Vi pushar på politiken – envist och långsiktigt jobbar vi för mer ekologiskt. Idag importerar Sverige mat som producerats på sätt som vi ALDRIG skulle tillåta här hemma. Det måste vi förändra. Är du med oss? Bli medlem för 24 kr/mån så gör du oss ännu starkare. Sms:a MEDLEM till 72900 så hör vi av oss.

#byttilleko

LÄR DIG HITTA DEN FRÄSCHA FRUKTEN & LÄS VÅR GRANSKNING: www.naturskyddsforeningen.se/tropiskfrukt

SÅ STÄRKER EKOLOGISK ANANAS UGANDAS BÖNDER:
www.naturskyddsforeningen.se/ekologisk-ananas

 

Inlägget analyseras: Läs mer

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »