Toppmeny

Inställningar i Facebook

Inställningar (för din personliga profil)

Inställningar finner du i denna meny

Inställningar finner du i denna meny

Här kikar vi på de inställningar som du bör se över innan du sätter igång att använda Facebook på allvar.

Inloggad i Facebook hittar du inställningarna till höger i menyn som finns högst upp på sidan som den gröna pilen i bilden pekar på.

Från början har Facebook ställt in det mesta ganska restriktivt och om du vill kan du låta standardinställningar vara som de är men jag rekommenderar att du ändå går igenom den här avdelningen för att du ska få en uppfattning om vilka möjligheter som finns.

När man väl kommit i gång med Facebook kan det vara lätt att glömma bort att det går att styra över ganska mycket.

Det mesta är ganska självförklarande men jag går igenom några delar eftersom det är bra att känna till vad du kan göra för val.

Allmänt

Under menyn ”Allmänt” finner du dina kontouppgifter som: Namn, användarnamn, E-post, Lösenord, nätverk, språk och temperatur. Dessa uppgifter ställer du in när du går med i Facebook och vanligen ändras dessa inte. Det som du bör ändra då och då är ditt lösenord. Detta försvårar för andra att hacka ditt konto.

Säkerhet

Här finner du olika inställningar som rör säkerheten på till konto. Normalt behöver du inte ändra dessa. Men du kan överväga hur du vill få meddelanden från Facebook om någon har loggat in på ditt konto från annan plats än dina vanliga. Du väljer mellan E-post eller SMS meddelande. Om du får ett sådant meddelande och du vet med dig att det inte är du som loggat in från annan dator kan det vara klokt att gå in under inställningar och ändra ditt lösenord. Var noga med att du bevarar det på ett säkert ställe. Skulle du glömma ditt lösen ord så är det ingen katastrof. Du klickar då på ”Glömt lösenord” och ett e-post meddelande skickas till dig med instruktioner hur du kommer in på din Facebook igen.

Vanligaste inställningen

Bild 2: Vanligaste inställningen för sekretess

Sekretess på Facebook

Under sekretess kan du välja mellan: ”Vem kan se mitt innehåll?”, ”Vem kan kontakta mig?” och ”Vem kan söka efter mig”. Den vanligaste  inställningen kan du se på bild 2.

Vill du läsa mer om sekretessen på Facebook kan du klicka på länken Sekretess.

Tidslinje och taggning

Här kan du bl.a. ställa in vem som kan skriva på din tidslinje. Du kan välja mellan ”Bara jag” eller ”Vänner”. Grundinställningen är ”Vänner” men vill du inte att att de skall kunna det väljer du ”Bara jag”.  Om du väljer ”Bara jag” kan dina vänner inte gratta dig på dina bemärkelsedagar. Men du slipper också andras inlägg att synas bland dina egna. Enskilda inlägg som du inte vill ha på din tidslinje kan plockas bort manuellt. Detta gör du genom att välja i menyn du finner på varje enskilt inlägg uppe till höger, se grön pil på bild 3.

Enskilda inläggsinställning

Bild 3: Enskilda inläggsinställning

Aviseringar

Här kan du nu bestämma för vilka händelser på Facebook som du vill ha meddelande om och på vilket sätt du meddelas.

Är du aktiv på Facebook och har många aktiva vänner kan det vara skönt att slippa få e-post så fort något hänt.

Applikationer

Fristående utvecklare kan bygga applikationer, dvs. små program med funktioner som du kan använda. Det kan t.e.x vara att tävla mot dina vänner i frågesporter mm. Applikationerna får tillgång till informationen som du lagrar på Facebook men du kan välja själv vad de ska få tillgång till. Eftersom Facebook inte kan garantera full kontroll över applikationerna är det viktigt att du funderar igenom vad du vill dela med dig av. Under fliken  ”Inloggad via Facebook” får du information om vilka som kan se information skapad av olika applikationer. Genom att klicka på en applikation kan du redigera inställningarna.

Ytterligare rubriker

Det finns mer inställningar under olika rubriker som jag uppmanar dig att ta del i. Har du frågor om inställningar kan du skriva en kommentar längst ner på denna sida så besvarar jag den så fort som möjligt. Du kan även skicka ett meddelande via kontaktsidan.

Lycka till med de olika inställningarna

Tillbaka till översikten

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »