Toppmeny

Att klicka… En offentlig handling!

Sally_Kohn

Sally Kohn Don’t like clickbait? Don’t click

Sally Kohn gav följande TED föredrag i juli 2014

Nyligen så var det några vita killar och några svarta kvinnor som bytte Twitter-avatarer, profilbilder, med varandra. De ändrade inget innehåll, de fortsatte twittra som vanligt, men plötsligt märkte de vita killarna att de kallades för n-ordet hela tiden och de utsattes för den värsta sortens ofredande online, medan de svarta kvinnorna helt plötsligt märkte att allt blev mycket mer behagligt för dem.

Om du är min femåring, så består ditt internet mest av hundvalpar och älvor och ibland av älvor som rider på hundvalpar. Det är en fluga, googla det. Men vi andra vet att internet kan vara en riktigt obehaglig plats. Jag syftar inte på den sorts färgstarka debatter som jag tycker är hälsosamma för vår demokrati. Jag syftar på vidriga personliga attacker. Kanske har det hänt dig, men det är minst dubbelt så stor risk att det händer, och är värre, om du är kvinna, färgad eller homosexuell, eller mer än ett av dem på samma gång. Faktum är att just när jag skrev det här talet, hittade jag ett Twitter-konto som heter @SallyKohnSucks. Beskrivningen säger att jag är en ”manshaterska och butchflata och det enda jag åstadkommit med min karriär är att sprida min perversa sexualitet.” Vilket förresten bara är en tredjedel korrekt. Jag menar, lögner!

Men allvarligt, vi säger att vi hatar skiten. Frågan är om du är villig att göra en personlig uppoffring för att ändra på det. Jag menar inte att ge upp internet. Jag menar en ändring av sättet att klicka, för att klicka är en synlig handling. Det är inte längre så att en liten, mäktig elit kontrollerar all media och resten av oss är passiva mottagare. Allt oftare så är vi alla media. Jag brukade tänka okej, jag klär upp mig. jag sätter på mig en massa makeup, jag är med i TV, jag pratar om nyheter. Det är en synlig handling som skapar media. Sedan går jag hem och surfar på nätet, jag läser Twitter, och det är ett privat sätt att konsumera media. Naturligtvis är det det. Jag sitter i min pyjamas. Fel. Allt vi bloggar, allt vi twittrar, och allt vi klickarär en synlig handling som skapar media. Vi är de nya redaktörerna. Vi bestämmer vad som får uppmärksamhet baserat på vad vi uppmärksammar. Det är så media fungerar nu. Det finns en massa dolda algoritmer som bestämmer vad du ser mer av och vad vi alla ser mer av baserat på vad du klickar på, och det i sin tur formar hela vår kultur.

Fler än tre av fem amerikaner tror att vi har ett stort problem med ohövlighet i vårt land just nu, men jag gissar att minst tre av fem amerikaner klickar på samma förolämpningsinriktade, ryktesspridande skräp som föder de obehagligaste impulserna i vårt samhälle. I ett medialandskap med allt mer oljud, så är incitamentet att göra mer oljud för att höras, och det högljuddas tyranni uppmuntrar det obehagligas tyranni.

Det måste inte vara så. Det måste inte. Vi kan ändra på incitamenten. Det finns två saker vi kan börja med. För det första, stå inte bara bredvid när du ser att någon skadas. Om någon behandlas illa på nätet, gör något. Var en hjälte. Det här är din chans. Höj rösten. Tala ut. Var en god människa. Dränk det negativa med det positiva. För det andra, vi måste sluta klicka på den där minsta gemensamma nämnaren, de bottenätande länkbetena. Om du inte gillar de där 24-7 Kardashianprogrammen hela tiden i tv-tablån, så måste du sluta klicka på artiklarna om Kim Kardashians sidotutte. Jag vet att du gör det. Du också, uppenbarligen. Jag menar, samma exempel: Om du inte gillar politiker som ger varandra öknamn, sluta klicka på artiklarna om vad politikern i ett parti kallade politikern i ett annat.Att klicka på en tågkrasch häller bara bensin på den. Det gör den värre, elden sprider sig. Hela vår kultur brinner upp.

Om det som får flest klick vinner, då måste vi börja skapa den värld vi vill ha med våra klick, därför att klicka är en synlig handling. 

Så klicka ansvarsfullt. Tack.

Källa: TED

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »